Transkrip wawancara bersama Kamarul Azam Bin Mohamad Roslan peniaga dan usahawan / Ahmad Syaheed Mohamad Arshad and Muhammad Haziq Fikri Fauzi

Temubual ini adalah antara Encik Kamarul Azam Bin Mohamad Roslan. dan Ahmad Syaheed bin Arsyad dan bersama Muhammad Haziq Fikri Bin Fauzi. Temubual ini mengisahkan tentang latar belakang tokoh, pengalaman beliau dalam memajukan makanan tradisional tanah air dan juga pencapaian beliau. Tokoh merupaka...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Mohamad Arshad, Ahmad Syaheed, Fauzi, Muhammad Haziq Fikri
Format: Monograph
Language:English
Published: Universiti Teknologi MARA, Kelantan 2018
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/80565/1/80565.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/80565/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Teknologi Mara
Language: English
id my.uitm.ir.80565
record_format eprints
spelling my.uitm.ir.805652023-07-09T08:34:24Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/80565/ Transkrip wawancara bersama Kamarul Azam Bin Mohamad Roslan peniaga dan usahawan / Ahmad Syaheed Mohamad Arshad and Muhammad Haziq Fikri Fauzi Mohamad Arshad, Ahmad Syaheed Fauzi, Muhammad Haziq Fikri Oral history Kelantan (Malaysia) Social aspects of education Nutrition. Foods and food supply Temubual ini adalah antara Encik Kamarul Azam Bin Mohamad Roslan. dan Ahmad Syaheed bin Arsyad dan bersama Muhammad Haziq Fikri Bin Fauzi. Temubual ini mengisahkan tentang latar belakang tokoh, pengalaman beliau dalam memajukan makanan tradisional tanah air dan juga pencapaian beliau. Tokoh merupakan seorang anak jati Pahang, tetapi dibesarkan di Kelantan. Bermula dengan minat sejak kecil dan juga dorongan oleh kedua ibu-bapa beliau, Encik Azam berjaya membuka sebuah kedai dimana terdapat satar goreng dan makanan-makanan lain seperti keropok ikan dan sos buatan sendiri. Berkat kecekalan beliau dalam memajukan industri makanan tradisional ini, beliau terpilih untuk mewakili negeri Kelantan dalam program 'Malaysia Agricultural, Horticulture and Agrotourism' di Serdang. Perniagaan yang diusahakan beliau juga mendapat perhatian dari pihak luar seperti institusi pelajaran mahupun pihak media seperti Rtm. Sering keluar di kaca Televisyen dan ini menunjukkan beliau amat komited dalam perjalanan perniagaannya. Satar merupakan sebuah makanan tradisional yang tidak harus dilupakan pada generasi sekarang mahupun akan datang. Jadi melalui temubual ini, ia dapat membuka mata kepada sesebuah pihak tentang kepentingan makanan tradisional sepertì Satar. Universiti Teknologi MARA, Kelantan 2018 Monograph NonPeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/80565/1/80565.pdf Transkrip wawancara bersama Kamarul Azam Bin Mohamad Roslan peniaga dan usahawan / Ahmad Syaheed Mohamad Arshad and Muhammad Haziq Fikri Fauzi. (2018) Oral History Report. Universiti Teknologi MARA, Kelantan. (Submitted)
institution Universiti Teknologi Mara
building Tun Abdul Razak Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Mara
content_source UiTM Institutional Repository
url_provider http://ir.uitm.edu.my/
language English
topic Oral history
Kelantan (Malaysia)
Social aspects of education
Nutrition. Foods and food supply
spellingShingle Oral history
Kelantan (Malaysia)
Social aspects of education
Nutrition. Foods and food supply
Mohamad Arshad, Ahmad Syaheed
Fauzi, Muhammad Haziq Fikri
Transkrip wawancara bersama Kamarul Azam Bin Mohamad Roslan peniaga dan usahawan / Ahmad Syaheed Mohamad Arshad and Muhammad Haziq Fikri Fauzi
description Temubual ini adalah antara Encik Kamarul Azam Bin Mohamad Roslan. dan Ahmad Syaheed bin Arsyad dan bersama Muhammad Haziq Fikri Bin Fauzi. Temubual ini mengisahkan tentang latar belakang tokoh, pengalaman beliau dalam memajukan makanan tradisional tanah air dan juga pencapaian beliau. Tokoh merupakan seorang anak jati Pahang, tetapi dibesarkan di Kelantan. Bermula dengan minat sejak kecil dan juga dorongan oleh kedua ibu-bapa beliau, Encik Azam berjaya membuka sebuah kedai dimana terdapat satar goreng dan makanan-makanan lain seperti keropok ikan dan sos buatan sendiri. Berkat kecekalan beliau dalam memajukan industri makanan tradisional ini, beliau terpilih untuk mewakili negeri Kelantan dalam program 'Malaysia Agricultural, Horticulture and Agrotourism' di Serdang. Perniagaan yang diusahakan beliau juga mendapat perhatian dari pihak luar seperti institusi pelajaran mahupun pihak media seperti Rtm. Sering keluar di kaca Televisyen dan ini menunjukkan beliau amat komited dalam perjalanan perniagaannya. Satar merupakan sebuah makanan tradisional yang tidak harus dilupakan pada generasi sekarang mahupun akan datang. Jadi melalui temubual ini, ia dapat membuka mata kepada sesebuah pihak tentang kepentingan makanan tradisional sepertì Satar.
format Monograph
author Mohamad Arshad, Ahmad Syaheed
Fauzi, Muhammad Haziq Fikri
author_facet Mohamad Arshad, Ahmad Syaheed
Fauzi, Muhammad Haziq Fikri
author_sort Mohamad Arshad, Ahmad Syaheed
title Transkrip wawancara bersama Kamarul Azam Bin Mohamad Roslan peniaga dan usahawan / Ahmad Syaheed Mohamad Arshad and Muhammad Haziq Fikri Fauzi
title_short Transkrip wawancara bersama Kamarul Azam Bin Mohamad Roslan peniaga dan usahawan / Ahmad Syaheed Mohamad Arshad and Muhammad Haziq Fikri Fauzi
title_full Transkrip wawancara bersama Kamarul Azam Bin Mohamad Roslan peniaga dan usahawan / Ahmad Syaheed Mohamad Arshad and Muhammad Haziq Fikri Fauzi
title_fullStr Transkrip wawancara bersama Kamarul Azam Bin Mohamad Roslan peniaga dan usahawan / Ahmad Syaheed Mohamad Arshad and Muhammad Haziq Fikri Fauzi
title_full_unstemmed Transkrip wawancara bersama Kamarul Azam Bin Mohamad Roslan peniaga dan usahawan / Ahmad Syaheed Mohamad Arshad and Muhammad Haziq Fikri Fauzi
title_sort transkrip wawancara bersama kamarul azam bin mohamad roslan peniaga dan usahawan / ahmad syaheed mohamad arshad and muhammad haziq fikri fauzi
publisher Universiti Teknologi MARA, Kelantan
publishDate 2018
url https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/80565/1/80565.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/80565/
_version_ 1772815571155419136