Kuih tradisional masyarakat Melayu Kedah: kuih dangai / Farhana Mohd Saiful Rushdy ... [et al.]

Konteks warisan dan budaya Malaysia seperti makanan, cara hidup, adat resam dan pantang larang dapat mempengaruhi persekitaran budaya bagi sesuatu kaum yang terdapat di Malaysia. Peninggalan nenek moyang yang terdahulu mampu memberi kesan kepada generasi masa kini dalam mengekalkan warisan dan buday...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Mohd Saiful Rushdy, Farhana, Mohd Aziz, Nor Syazwani, Samsudin, Ahmad Zam Hariro, Abu Bakar, Amzari
Format: Article
Language:English
Published: Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana 2021
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92423/1/92423.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92423/
https://jslim.uitm.edu.my/index.php/jurnalterbit
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Teknologi Mara
Language: English
id my.uitm.ir.92423
record_format eprints
spelling my.uitm.ir.924232024-03-15T08:55:25Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92423/ Kuih tradisional masyarakat Melayu Kedah: kuih dangai / Farhana Mohd Saiful Rushdy ... [et al.] jslim Mohd Saiful Rushdy, Farhana Mohd Aziz, Nor Syazwani Samsudin, Ahmad Zam Hariro Abu Bakar, Amzari Cooking, Malay Konteks warisan dan budaya Malaysia seperti makanan, cara hidup, adat resam dan pantang larang dapat mempengaruhi persekitaran budaya bagi sesuatu kaum yang terdapat di Malaysia. Peninggalan nenek moyang yang terdahulu mampu memberi kesan kepada generasi masa kini dalam mengekalkan warisan dan budaya.Malaysia sememangnya kaya dengan daya tarikan yang tersendiri. Makanan tradisional merupakan salah satu keunikan masyarakat Melayu di Malaysia. Masyarakat Kedah merupakan salah satu masyarakat yang masih mengekalkan sifat-sifat ke-Melayuan sama seperti kaum Melayu yang terdapat di negeri lain yang mana mempunyai warisan dan budaya tersendiri. Kajian ini adalah berkaitan kuih tradisional iaitu kuih dangai yang merupakan kuih tradisional masyarakat Kedah yang mempunyai keunikan tersendiri dari segi cara pembuatan, bahan yang digunakan, rasa ataupun alatan yang digunakan yang boleh menjadi tarikan kepada masyarakat kini. Oleh itu, kajian ini dijalankan bagi mengkaji tiga bahan utama dalam pembuatan kuih dangai iaitu tepung, kelapa dan gula serta proses atau kaedah pembuatan. Kajian ini juga turut dilaksanakan bagi memastikan kuih tradisional ini iaitu kuih dangai terus dikenali oleh masyarakat masa kini mahupun masa hadapan. Oleh itu, kajian ini adalah penting bagi memperkenalkan kuih dangai kepada masyarakat bukan saja masyarakat setempat malah masyarakat luar dari Kedah agar warisan dan budaya tidak dilupakan. Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana 2021-10 Article PeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92423/1/92423.pdf Kuih tradisional masyarakat Melayu Kedah: kuih dangai / Farhana Mohd Saiful Rushdy ... [et al.]. (2021) Jurnal Sejarah Lisan Malaysia (JSLIM) <https://ir.uitm.edu.my/view/publication/Jurnal_Sejarah_Lisan_Malaysia_=28JSLIM=29/>, 5 (2). pp. 94-113. ISSN 2600-7088 https://jslim.uitm.edu.my/index.php/jurnalterbit
institution Universiti Teknologi Mara
building Tun Abdul Razak Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Mara
content_source UiTM Institutional Repository
url_provider http://ir.uitm.edu.my/
language English
topic Cooking, Malay
spellingShingle Cooking, Malay
Mohd Saiful Rushdy, Farhana
Mohd Aziz, Nor Syazwani
Samsudin, Ahmad Zam Hariro
Abu Bakar, Amzari
Kuih tradisional masyarakat Melayu Kedah: kuih dangai / Farhana Mohd Saiful Rushdy ... [et al.]
description Konteks warisan dan budaya Malaysia seperti makanan, cara hidup, adat resam dan pantang larang dapat mempengaruhi persekitaran budaya bagi sesuatu kaum yang terdapat di Malaysia. Peninggalan nenek moyang yang terdahulu mampu memberi kesan kepada generasi masa kini dalam mengekalkan warisan dan budaya.Malaysia sememangnya kaya dengan daya tarikan yang tersendiri. Makanan tradisional merupakan salah satu keunikan masyarakat Melayu di Malaysia. Masyarakat Kedah merupakan salah satu masyarakat yang masih mengekalkan sifat-sifat ke-Melayuan sama seperti kaum Melayu yang terdapat di negeri lain yang mana mempunyai warisan dan budaya tersendiri. Kajian ini adalah berkaitan kuih tradisional iaitu kuih dangai yang merupakan kuih tradisional masyarakat Kedah yang mempunyai keunikan tersendiri dari segi cara pembuatan, bahan yang digunakan, rasa ataupun alatan yang digunakan yang boleh menjadi tarikan kepada masyarakat kini. Oleh itu, kajian ini dijalankan bagi mengkaji tiga bahan utama dalam pembuatan kuih dangai iaitu tepung, kelapa dan gula serta proses atau kaedah pembuatan. Kajian ini juga turut dilaksanakan bagi memastikan kuih tradisional ini iaitu kuih dangai terus dikenali oleh masyarakat masa kini mahupun masa hadapan. Oleh itu, kajian ini adalah penting bagi memperkenalkan kuih dangai kepada masyarakat bukan saja masyarakat setempat malah masyarakat luar dari Kedah agar warisan dan budaya tidak dilupakan.
format Article
author Mohd Saiful Rushdy, Farhana
Mohd Aziz, Nor Syazwani
Samsudin, Ahmad Zam Hariro
Abu Bakar, Amzari
author_facet Mohd Saiful Rushdy, Farhana
Mohd Aziz, Nor Syazwani
Samsudin, Ahmad Zam Hariro
Abu Bakar, Amzari
author_sort Mohd Saiful Rushdy, Farhana
title Kuih tradisional masyarakat Melayu Kedah: kuih dangai / Farhana Mohd Saiful Rushdy ... [et al.]
title_short Kuih tradisional masyarakat Melayu Kedah: kuih dangai / Farhana Mohd Saiful Rushdy ... [et al.]
title_full Kuih tradisional masyarakat Melayu Kedah: kuih dangai / Farhana Mohd Saiful Rushdy ... [et al.]
title_fullStr Kuih tradisional masyarakat Melayu Kedah: kuih dangai / Farhana Mohd Saiful Rushdy ... [et al.]
title_full_unstemmed Kuih tradisional masyarakat Melayu Kedah: kuih dangai / Farhana Mohd Saiful Rushdy ... [et al.]
title_sort kuih tradisional masyarakat melayu kedah: kuih dangai / farhana mohd saiful rushdy ... [et al.]
publisher Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana
publishDate 2021
url https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92423/1/92423.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92423/
https://jslim.uitm.edu.my/index.php/jurnalterbit
_version_ 1794641484854591488