Kuih tradisional masyarakat Melayu Kedah: kuih dangai / Farhana Mohd Saiful Rushdy ... [et al.]
Konteks warisan dan budaya Malaysia seperti makanan, cara hidup, adat resam dan pantang larang dapat mempengaruhi persekitaran budaya bagi sesuatu kaum yang terdapat di Malaysia. Peninggalan nenek moyang yang terdahulu mampu memberi kesan kepada generasi masa kini dalam mengekalkan warisan dan buday...
Saved in:
Main Authors: | , , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana
2021
|
Subjects: | |
Online Access: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92423/1/92423.pdf https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92423/ https://jslim.uitm.edu.my/index.php/jurnalterbit |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Teknologi Mara |
Language: | English |
id |
my.uitm.ir.92423 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.uitm.ir.924232024-03-15T08:55:25Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92423/ Kuih tradisional masyarakat Melayu Kedah: kuih dangai / Farhana Mohd Saiful Rushdy ... [et al.] jslim Mohd Saiful Rushdy, Farhana Mohd Aziz, Nor Syazwani Samsudin, Ahmad Zam Hariro Abu Bakar, Amzari Cooking, Malay Konteks warisan dan budaya Malaysia seperti makanan, cara hidup, adat resam dan pantang larang dapat mempengaruhi persekitaran budaya bagi sesuatu kaum yang terdapat di Malaysia. Peninggalan nenek moyang yang terdahulu mampu memberi kesan kepada generasi masa kini dalam mengekalkan warisan dan budaya.Malaysia sememangnya kaya dengan daya tarikan yang tersendiri. Makanan tradisional merupakan salah satu keunikan masyarakat Melayu di Malaysia. Masyarakat Kedah merupakan salah satu masyarakat yang masih mengekalkan sifat-sifat ke-Melayuan sama seperti kaum Melayu yang terdapat di negeri lain yang mana mempunyai warisan dan budaya tersendiri. Kajian ini adalah berkaitan kuih tradisional iaitu kuih dangai yang merupakan kuih tradisional masyarakat Kedah yang mempunyai keunikan tersendiri dari segi cara pembuatan, bahan yang digunakan, rasa ataupun alatan yang digunakan yang boleh menjadi tarikan kepada masyarakat kini. Oleh itu, kajian ini dijalankan bagi mengkaji tiga bahan utama dalam pembuatan kuih dangai iaitu tepung, kelapa dan gula serta proses atau kaedah pembuatan. Kajian ini juga turut dilaksanakan bagi memastikan kuih tradisional ini iaitu kuih dangai terus dikenali oleh masyarakat masa kini mahupun masa hadapan. Oleh itu, kajian ini adalah penting bagi memperkenalkan kuih dangai kepada masyarakat bukan saja masyarakat setempat malah masyarakat luar dari Kedah agar warisan dan budaya tidak dilupakan. Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana 2021-10 Article PeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92423/1/92423.pdf Kuih tradisional masyarakat Melayu Kedah: kuih dangai / Farhana Mohd Saiful Rushdy ... [et al.]. (2021) Jurnal Sejarah Lisan Malaysia (JSLIM) <https://ir.uitm.edu.my/view/publication/Jurnal_Sejarah_Lisan_Malaysia_=28JSLIM=29/>, 5 (2). pp. 94-113. ISSN 2600-7088 https://jslim.uitm.edu.my/index.php/jurnalterbit |
institution |
Universiti Teknologi Mara |
building |
Tun Abdul Razak Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Teknologi Mara |
content_source |
UiTM Institutional Repository |
url_provider |
http://ir.uitm.edu.my/ |
language |
English |
topic |
Cooking, Malay |
spellingShingle |
Cooking, Malay Mohd Saiful Rushdy, Farhana Mohd Aziz, Nor Syazwani Samsudin, Ahmad Zam Hariro Abu Bakar, Amzari Kuih tradisional masyarakat Melayu Kedah: kuih dangai / Farhana Mohd Saiful Rushdy ... [et al.] |
description |
Konteks warisan dan budaya Malaysia seperti makanan, cara hidup, adat resam dan pantang larang dapat mempengaruhi persekitaran budaya bagi sesuatu kaum yang terdapat di Malaysia. Peninggalan nenek moyang yang terdahulu mampu memberi kesan kepada generasi masa kini dalam mengekalkan warisan dan budaya.Malaysia sememangnya kaya dengan daya tarikan yang tersendiri. Makanan tradisional merupakan salah satu keunikan masyarakat Melayu di Malaysia. Masyarakat Kedah merupakan salah satu masyarakat yang masih mengekalkan sifat-sifat ke-Melayuan sama seperti kaum Melayu yang terdapat di negeri lain yang mana mempunyai warisan dan budaya tersendiri. Kajian ini adalah berkaitan kuih tradisional iaitu kuih dangai yang merupakan kuih tradisional masyarakat Kedah yang mempunyai keunikan tersendiri dari segi cara pembuatan, bahan yang digunakan, rasa ataupun alatan yang digunakan yang boleh menjadi tarikan kepada masyarakat kini. Oleh itu, kajian ini dijalankan bagi mengkaji tiga bahan utama dalam pembuatan kuih dangai iaitu tepung, kelapa dan gula serta proses atau kaedah pembuatan. Kajian ini juga turut dilaksanakan bagi memastikan kuih tradisional ini iaitu kuih dangai terus dikenali oleh masyarakat masa kini mahupun masa hadapan. Oleh itu, kajian ini adalah penting bagi memperkenalkan kuih dangai kepada masyarakat bukan saja masyarakat setempat malah masyarakat luar dari Kedah agar warisan dan budaya tidak dilupakan. |
format |
Article |
author |
Mohd Saiful Rushdy, Farhana Mohd Aziz, Nor Syazwani Samsudin, Ahmad Zam Hariro Abu Bakar, Amzari |
author_facet |
Mohd Saiful Rushdy, Farhana Mohd Aziz, Nor Syazwani Samsudin, Ahmad Zam Hariro Abu Bakar, Amzari |
author_sort |
Mohd Saiful Rushdy, Farhana |
title |
Kuih tradisional masyarakat Melayu Kedah: kuih dangai / Farhana Mohd Saiful Rushdy ... [et al.] |
title_short |
Kuih tradisional masyarakat Melayu Kedah: kuih dangai / Farhana Mohd Saiful Rushdy ... [et al.] |
title_full |
Kuih tradisional masyarakat Melayu Kedah: kuih dangai / Farhana Mohd Saiful Rushdy ... [et al.] |
title_fullStr |
Kuih tradisional masyarakat Melayu Kedah: kuih dangai / Farhana Mohd Saiful Rushdy ... [et al.] |
title_full_unstemmed |
Kuih tradisional masyarakat Melayu Kedah: kuih dangai / Farhana Mohd Saiful Rushdy ... [et al.] |
title_sort |
kuih tradisional masyarakat melayu kedah: kuih dangai / farhana mohd saiful rushdy ... [et al.] |
publisher |
Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana |
publishDate |
2021 |
url |
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92423/1/92423.pdf https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92423/ https://jslim.uitm.edu.my/index.php/jurnalterbit |
_version_ |
1794641484854591488 |