Menyingkap keunikan makanan warisan negeri Sarawak: kek lapis Sarawak / Dian Nazuha Mohammad Ismail, Nurul Aida Syahirah Zulkifli and Mohd Zairul Masron
Sarawak merupakan negeri yang amat terkenal dengan keunikan dan keaslian budaya yang mencakupi pelbagai etnik dan warisan. Kepelbagaian ini bukan sahaja membawa nama negeri Sarawak harum di dalam negara malah meniti di persada dunia. Artikel ini adalah berdasarkan daripada sumber utama iaitu dokumen...
Saved in:
Main Authors: | , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana
2021
|
Subjects: | |
Online Access: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92545/1/92545.pdf https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92545/ https://jslim.uitm.edu.my/index.php/jurnalterbit |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Teknologi Mara |
Language: | English |
id |
my.uitm.ir.92545 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.uitm.ir.925452024-03-22T07:46:54Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92545/ Menyingkap keunikan makanan warisan negeri Sarawak: kek lapis Sarawak / Dian Nazuha Mohammad Ismail, Nurul Aida Syahirah Zulkifli and Mohd Zairul Masron jslim Mohammad Ismail, Dian Nazuha Zulkifli, Nurul Aida Syahirah Masron, Mohd Zairul Cooking Baking. Confectionery Sarawak merupakan negeri yang amat terkenal dengan keunikan dan keaslian budaya yang mencakupi pelbagai etnik dan warisan. Kepelbagaian ini bukan sahaja membawa nama negeri Sarawak harum di dalam negara malah meniti di persada dunia. Artikel ini adalah berdasarkan daripada sumber utama iaitu dokumentasi secara lisan tentang makanan warisan negeri Sarawak iaitu Kek Lapis Sarawak. Kek Lapis Sarawak merupakan makanan tradisi masyarakat Sarawak yang sememangnya menjadi hidangan wajib dalam setiap perayaan yang diraikan di negeri Sarawak. Artikel ini menggunakan pendekatan sesi temubual bersama tokoh yang berpengalaman dalam bidang ini iaitu Cik Husna Syi’ain binti Helmi di mana beliau merupakan seorang pengusaha Kek Lapis Sarawak yang terkenal bukan sahaja di negeri Sarawak malahan juga di Semenanjung Malaysia. Artikel ini bertujuan untuk menyelidik latar belakang Kek Lapis Sarawak sehingga ianya dijadikan sebagai makanan tradisi dalam kalangan masyarakat Sarawak sehingga kini. Artikel ini juga mengupas tentang cara dan teknik pembuatan Kek Lapis Sarawak dan untuk mengkaji cabaran yang dihadapi dalam proses penghasilan Kek Lapis Sarawak. Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana 2021 Article PeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92545/1/92545.pdf Menyingkap keunikan makanan warisan negeri Sarawak: kek lapis Sarawak / Dian Nazuha Mohammad Ismail, Nurul Aida Syahirah Zulkifli and Mohd Zairul Masron. (2021) Jurnal Sejarah Lisan Malaysia (JSLIM) <https://ir.uitm.edu.my/view/publication/Jurnal_Sejarah_Lisan_Malaysia_=28JSLIM=29/>, 5 (3). pp. 257-279. ISSN 2600-7088 https://jslim.uitm.edu.my/index.php/jurnalterbit |
institution |
Universiti Teknologi Mara |
building |
Tun Abdul Razak Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Teknologi Mara |
content_source |
UiTM Institutional Repository |
url_provider |
http://ir.uitm.edu.my/ |
language |
English |
topic |
Cooking Baking. Confectionery |
spellingShingle |
Cooking Baking. Confectionery Mohammad Ismail, Dian Nazuha Zulkifli, Nurul Aida Syahirah Masron, Mohd Zairul Menyingkap keunikan makanan warisan negeri Sarawak: kek lapis Sarawak / Dian Nazuha Mohammad Ismail, Nurul Aida Syahirah Zulkifli and Mohd Zairul Masron |
description |
Sarawak merupakan negeri yang amat terkenal dengan keunikan dan keaslian budaya yang mencakupi pelbagai etnik dan warisan. Kepelbagaian ini bukan sahaja membawa nama negeri Sarawak harum di dalam negara malah meniti di persada dunia. Artikel ini adalah berdasarkan daripada sumber utama iaitu dokumentasi secara lisan tentang makanan warisan negeri Sarawak iaitu Kek Lapis Sarawak. Kek Lapis Sarawak merupakan makanan tradisi masyarakat Sarawak yang sememangnya menjadi hidangan wajib dalam setiap perayaan yang diraikan di negeri Sarawak. Artikel ini menggunakan pendekatan sesi temubual bersama tokoh yang berpengalaman dalam bidang ini iaitu Cik Husna Syi’ain binti Helmi di mana beliau merupakan seorang pengusaha Kek Lapis Sarawak yang terkenal bukan sahaja di negeri Sarawak malahan juga di Semenanjung Malaysia. Artikel ini bertujuan untuk menyelidik latar belakang Kek Lapis Sarawak sehingga ianya dijadikan sebagai makanan tradisi dalam kalangan masyarakat Sarawak sehingga kini. Artikel ini juga mengupas tentang cara dan teknik pembuatan Kek Lapis Sarawak dan untuk mengkaji cabaran yang dihadapi dalam proses penghasilan Kek Lapis Sarawak. |
format |
Article |
author |
Mohammad Ismail, Dian Nazuha Zulkifli, Nurul Aida Syahirah Masron, Mohd Zairul |
author_facet |
Mohammad Ismail, Dian Nazuha Zulkifli, Nurul Aida Syahirah Masron, Mohd Zairul |
author_sort |
Mohammad Ismail, Dian Nazuha |
title |
Menyingkap keunikan makanan warisan negeri Sarawak: kek lapis Sarawak / Dian Nazuha Mohammad Ismail, Nurul Aida Syahirah Zulkifli and Mohd Zairul Masron |
title_short |
Menyingkap keunikan makanan warisan negeri Sarawak: kek lapis Sarawak / Dian Nazuha Mohammad Ismail, Nurul Aida Syahirah Zulkifli and Mohd Zairul Masron |
title_full |
Menyingkap keunikan makanan warisan negeri Sarawak: kek lapis Sarawak / Dian Nazuha Mohammad Ismail, Nurul Aida Syahirah Zulkifli and Mohd Zairul Masron |
title_fullStr |
Menyingkap keunikan makanan warisan negeri Sarawak: kek lapis Sarawak / Dian Nazuha Mohammad Ismail, Nurul Aida Syahirah Zulkifli and Mohd Zairul Masron |
title_full_unstemmed |
Menyingkap keunikan makanan warisan negeri Sarawak: kek lapis Sarawak / Dian Nazuha Mohammad Ismail, Nurul Aida Syahirah Zulkifli and Mohd Zairul Masron |
title_sort |
menyingkap keunikan makanan warisan negeri sarawak: kek lapis sarawak / dian nazuha mohammad ismail, nurul aida syahirah zulkifli and mohd zairul masron |
publisher |
Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana |
publishDate |
2021 |
url |
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92545/1/92545.pdf https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92545/ https://jslim.uitm.edu.my/index.php/jurnalterbit |
_version_ |
1794641500993224704 |