Promosi panduan diet Malaysia 2010 : tahap pemahaman komuniti bandar dan luar bandar

Panduan Diet Malaysia edisi kedua telah diterbitkan pada tahun 2010 dengan 14 mesej utama. Objektif utama kajian ini adalah untuk menentukan tahap pemahaman 5 mesej utama Panduan Diet Malaysia 2010 dikalangan dewasa komuniti bandar dan luar bandar Kuala Terengganu. Seramai 356 orang subjek terdiri d...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Nurul Hafizah Yasin, Nurul Aziah Ahmad, NurHaiza Nordin, Mohd Safwan Ghazali, Nur Hazwani Abdullah
Format: Book Section
Language:English
Published: Faculty of Entrepreneurship and Business,UMK 2015
Online Access:http://discol.umk.edu.my/id/eprint/8575/1/Conference%20Paper%2030%20%20ISEB%202015.pdf
http://discol.umk.edu.my/id/eprint/8575/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Malaysia Kelantan
Language: English
id my.umk.eprints.8575
record_format eprints
spelling my.umk.eprints.85752022-05-23T14:22:05Z http://discol.umk.edu.my/id/eprint/8575/ Promosi panduan diet Malaysia 2010 : tahap pemahaman komuniti bandar dan luar bandar Nurul Hafizah Yasin Nurul Aziah Ahmad NurHaiza Nordin Mohd Safwan Ghazali Nur Hazwani Abdullah Panduan Diet Malaysia edisi kedua telah diterbitkan pada tahun 2010 dengan 14 mesej utama. Objektif utama kajian ini adalah untuk menentukan tahap pemahaman 5 mesej utama Panduan Diet Malaysia 2010 dikalangan dewasa komuniti bandar dan luar bandar Kuala Terengganu. Seramai 356 orang subjek terdiri daripada 192 orang wanita dan 154 orang lelaki telah menyertai kajian ini. Borang soalselidik digunakan untuk mendapat data demografik dan untuk menentukan tahap pemahaman mesej utama Panduan Diet Malaysia. Keputusan kajian menunjukkan seramai 80.3% subjek tidak tahu akan kewujudan Panduan Diet Malaysia 1999 manakala 77.5% tidak tahu akan kewujudan Panduan Diet Malaysia 2010. Majoriti subjek di kawasan bandar mempunyai tahap pemahaman sederhana dengan min skor 56.0 ± 19.3 berbanding min skor tahap pemahaman di kawasan luar bandar iaitu kurang memuaskan 45.7 ± 15.9 . Sebanyak 53% hingga 97% subjek tidak faham akan kata kunci seperti saiz sajian, tabiat sedentari, minyak campuran dan lemak tepu. Kesimpulannya, Kumpulan Kerja Teknikal Garis Panduan Makanan perlu menggubal beberapa kata kunci dan ayat dalam mesej utama Panduan Diet Malaysia 2010 atau diringkaskan supaya lebih mudah difahami oleh orang awam di kawasan bandar mahupun luar bandar. Faculty of Entrepreneurship and Business,UMK 2015 Book Section NonPeerReviewed text en http://discol.umk.edu.my/id/eprint/8575/1/Conference%20Paper%2030%20%20ISEB%202015.pdf Nurul Hafizah Yasin and Nurul Aziah Ahmad and NurHaiza Nordin and Mohd Safwan Ghazali and Nur Hazwani Abdullah (2015) Promosi panduan diet Malaysia 2010 : tahap pemahaman komuniti bandar dan luar bandar. In: The Proceedings of The 4th International Seminar on Entrepreneurship and Business (ISEB 2015). Faculty of Entrepreneurship and Business,UMK, pp. 548-558. ISBN 9789670955032
institution Universiti Malaysia Kelantan
building Perpustakaan Universiti Malaysia Kelantan
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Malaysia Kelantan
content_source UMK Institutional Repository
url_provider http://umkeprints.umk.edu.my/
language English
description Panduan Diet Malaysia edisi kedua telah diterbitkan pada tahun 2010 dengan 14 mesej utama. Objektif utama kajian ini adalah untuk menentukan tahap pemahaman 5 mesej utama Panduan Diet Malaysia 2010 dikalangan dewasa komuniti bandar dan luar bandar Kuala Terengganu. Seramai 356 orang subjek terdiri daripada 192 orang wanita dan 154 orang lelaki telah menyertai kajian ini. Borang soalselidik digunakan untuk mendapat data demografik dan untuk menentukan tahap pemahaman mesej utama Panduan Diet Malaysia. Keputusan kajian menunjukkan seramai 80.3% subjek tidak tahu akan kewujudan Panduan Diet Malaysia 1999 manakala 77.5% tidak tahu akan kewujudan Panduan Diet Malaysia 2010. Majoriti subjek di kawasan bandar mempunyai tahap pemahaman sederhana dengan min skor 56.0 ± 19.3 berbanding min skor tahap pemahaman di kawasan luar bandar iaitu kurang memuaskan 45.7 ± 15.9 . Sebanyak 53% hingga 97% subjek tidak faham akan kata kunci seperti saiz sajian, tabiat sedentari, minyak campuran dan lemak tepu. Kesimpulannya, Kumpulan Kerja Teknikal Garis Panduan Makanan perlu menggubal beberapa kata kunci dan ayat dalam mesej utama Panduan Diet Malaysia 2010 atau diringkaskan supaya lebih mudah difahami oleh orang awam di kawasan bandar mahupun luar bandar.
format Book Section
author Nurul Hafizah Yasin
Nurul Aziah Ahmad
NurHaiza Nordin
Mohd Safwan Ghazali
Nur Hazwani Abdullah
spellingShingle Nurul Hafizah Yasin
Nurul Aziah Ahmad
NurHaiza Nordin
Mohd Safwan Ghazali
Nur Hazwani Abdullah
Promosi panduan diet Malaysia 2010 : tahap pemahaman komuniti bandar dan luar bandar
author_facet Nurul Hafizah Yasin
Nurul Aziah Ahmad
NurHaiza Nordin
Mohd Safwan Ghazali
Nur Hazwani Abdullah
author_sort Nurul Hafizah Yasin
title Promosi panduan diet Malaysia 2010 : tahap pemahaman komuniti bandar dan luar bandar
title_short Promosi panduan diet Malaysia 2010 : tahap pemahaman komuniti bandar dan luar bandar
title_full Promosi panduan diet Malaysia 2010 : tahap pemahaman komuniti bandar dan luar bandar
title_fullStr Promosi panduan diet Malaysia 2010 : tahap pemahaman komuniti bandar dan luar bandar
title_full_unstemmed Promosi panduan diet Malaysia 2010 : tahap pemahaman komuniti bandar dan luar bandar
title_sort promosi panduan diet malaysia 2010 : tahap pemahaman komuniti bandar dan luar bandar
publisher Faculty of Entrepreneurship and Business,UMK
publishDate 2015
url http://discol.umk.edu.my/id/eprint/8575/1/Conference%20Paper%2030%20%20ISEB%202015.pdf
http://discol.umk.edu.my/id/eprint/8575/
_version_ 1763304003748233216