Kesan antara indeks kematangan, suhu simpanan dan saiz buah terhadap masalah kecederaan dingin dan kualiti peria (Momordica Charantia)
Kesan indeks kematangan (pertama, kedua dan ketiga), suhu simpanan dan saiz buah (8.M dan L) terhadap eiri-cirl kualiti (keadaan visual kecacatan dan warna, kehilangan berat, kandungan pepejal terlarut, jumlah asid tertitrat, keteguhan sel dan nilai pH) perla yang disimpan dalam tempoh 2 minggu pada...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Academic Exercise |
Language: | English |
Published: |
2008
|
Subjects: | |
Online Access: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/19414/1/Kesan%20antara%20indeks%20kematangan%20suhu%20simpanan%20dan%20saiz%20buah%20terhadap%20masalah%20kecederaan%20dingin%20dan%20kualiti%20peria.pdf https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/19414/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Malaysia Sabah |
Language: | English |
Summary: | Kesan indeks kematangan (pertama, kedua dan ketiga), suhu simpanan dan saiz buah (8.M dan L) terhadap eiri-cirl kualiti (keadaan visual kecacatan dan warna, kehilangan berat, kandungan pepejal terlarut, jumlah asid tertitrat, keteguhan sel dan nilai pH) perla yang disimpan dalam tempoh 2 minggu pada suhu 0±2°C. 5±2°C dan suhu 10±2°C dan selepas
itu diletakkan dalam suhu 15±2°C selama 3 hari untuk dikenalpasti kualiti dan kecederaan dingin. Perla (Momordica charantia) dituai dari sebuah ladang di Papar, Sabah. Sebanyak 81 biji buah dipilih dengan 3 indeks kematangan yang berbeza dan 3 saiz buah yang berbeza, lalu diletakkan pada 3 suhu yang berbeza. Rekabentuk eksperimen adalah
pemblokan secara rawak dengan bentuk faktorlal untuk indeks kematangan (pertama, kedua dan ketiga) x suhu simpanan (0±2°C, 5±2°C dan 10±2°C) x saiz buah (S, M dan L). Kajian mendapati indeks kematangan yang terbaik adalah indeks kematangan kedua. Dari ketiga-tiga saiz buah, perla bersaiz besar adalah yang terbaik dan suhu penyimpanan yang paling bagus adalah O±2°C. Oleh itu kajian ini mengsyorkan untuk mengelakkan daripada kecederaan dingin dan mendapatkan kualiti buah yang maksimum dalam penyimpanan adalah perla yang berkriterla indeks kematangan kedua dan bersaiz besar serta suhu penyimpanan dalam 0±2°C. |
---|