Kesan antara indeks kematangan, suhu simpanan dan saiz buah terhadap masalah kecederaan dingin dan kualiti peria (Momordica Charantia)

Kesan indeks kematangan (pertama, kedua dan ketiga), suhu simpanan dan saiz buah (8.M dan L) terhadap eiri-cirl kualiti (keadaan visual kecacatan dan warna, kehilangan berat, kandungan pepejal terlarut, jumlah asid tertitrat, keteguhan sel dan nilai pH) perla yang disimpan dalam tempoh 2 minggu pada...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Farah Liyana Susilo
Format: Academic Exercise
Language:English
Published: 2008
Subjects:
Online Access:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/19414/1/Kesan%20antara%20indeks%20kematangan%20suhu%20simpanan%20dan%20saiz%20buah%20terhadap%20masalah%20kecederaan%20dingin%20dan%20kualiti%20peria.pdf
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/19414/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Malaysia Sabah
Language: English
id my.ums.eprints.19414
record_format eprints
spelling my.ums.eprints.194142018-03-22T01:54:21Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/19414/ Kesan antara indeks kematangan, suhu simpanan dan saiz buah terhadap masalah kecederaan dingin dan kualiti peria (Momordica Charantia) Farah Liyana Susilo QK Botany Kesan indeks kematangan (pertama, kedua dan ketiga), suhu simpanan dan saiz buah (8.M dan L) terhadap eiri-cirl kualiti (keadaan visual kecacatan dan warna, kehilangan berat, kandungan pepejal terlarut, jumlah asid tertitrat, keteguhan sel dan nilai pH) perla yang disimpan dalam tempoh 2 minggu pada suhu 0±2°C. 5±2°C dan suhu 10±2°C dan selepas itu diletakkan dalam suhu 15±2°C selama 3 hari untuk dikenalpasti kualiti dan kecederaan dingin. Perla (Momordica charantia) dituai dari sebuah ladang di Papar, Sabah. Sebanyak 81 biji buah dipilih dengan 3 indeks kematangan yang berbeza dan 3 saiz buah yang berbeza, lalu diletakkan pada 3 suhu yang berbeza. Rekabentuk eksperimen adalah pemblokan secara rawak dengan bentuk faktorlal untuk indeks kematangan (pertama, kedua dan ketiga) x suhu simpanan (0±2°C, 5±2°C dan 10±2°C) x saiz buah (S, M dan L). Kajian mendapati indeks kematangan yang terbaik adalah indeks kematangan kedua. Dari ketiga-tiga saiz buah, perla bersaiz besar adalah yang terbaik dan suhu penyimpanan yang paling bagus adalah O±2°C. Oleh itu kajian ini mengsyorkan untuk mengelakkan daripada kecederaan dingin dan mendapatkan kualiti buah yang maksimum dalam penyimpanan adalah perla yang berkriterla indeks kematangan kedua dan bersaiz besar serta suhu penyimpanan dalam 0±2°C. 2008 Academic Exercise PeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/19414/1/Kesan%20antara%20indeks%20kematangan%20suhu%20simpanan%20dan%20saiz%20buah%20terhadap%20masalah%20kecederaan%20dingin%20dan%20kualiti%20peria.pdf Farah Liyana Susilo (2008) Kesan antara indeks kematangan, suhu simpanan dan saiz buah terhadap masalah kecederaan dingin dan kualiti peria (Momordica Charantia). Universiti Malaysia Sabah.
institution Universiti Malaysia Sabah
building UMS Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Malaysia Sabah
content_source UMS Institutional Repository
url_provider http://eprints.ums.edu.my/
language English
topic QK Botany
spellingShingle QK Botany
Farah Liyana Susilo
Kesan antara indeks kematangan, suhu simpanan dan saiz buah terhadap masalah kecederaan dingin dan kualiti peria (Momordica Charantia)
description Kesan indeks kematangan (pertama, kedua dan ketiga), suhu simpanan dan saiz buah (8.M dan L) terhadap eiri-cirl kualiti (keadaan visual kecacatan dan warna, kehilangan berat, kandungan pepejal terlarut, jumlah asid tertitrat, keteguhan sel dan nilai pH) perla yang disimpan dalam tempoh 2 minggu pada suhu 0±2°C. 5±2°C dan suhu 10±2°C dan selepas itu diletakkan dalam suhu 15±2°C selama 3 hari untuk dikenalpasti kualiti dan kecederaan dingin. Perla (Momordica charantia) dituai dari sebuah ladang di Papar, Sabah. Sebanyak 81 biji buah dipilih dengan 3 indeks kematangan yang berbeza dan 3 saiz buah yang berbeza, lalu diletakkan pada 3 suhu yang berbeza. Rekabentuk eksperimen adalah pemblokan secara rawak dengan bentuk faktorlal untuk indeks kematangan (pertama, kedua dan ketiga) x suhu simpanan (0±2°C, 5±2°C dan 10±2°C) x saiz buah (S, M dan L). Kajian mendapati indeks kematangan yang terbaik adalah indeks kematangan kedua. Dari ketiga-tiga saiz buah, perla bersaiz besar adalah yang terbaik dan suhu penyimpanan yang paling bagus adalah O±2°C. Oleh itu kajian ini mengsyorkan untuk mengelakkan daripada kecederaan dingin dan mendapatkan kualiti buah yang maksimum dalam penyimpanan adalah perla yang berkriterla indeks kematangan kedua dan bersaiz besar serta suhu penyimpanan dalam 0±2°C.
format Academic Exercise
author Farah Liyana Susilo
author_facet Farah Liyana Susilo
author_sort Farah Liyana Susilo
title Kesan antara indeks kematangan, suhu simpanan dan saiz buah terhadap masalah kecederaan dingin dan kualiti peria (Momordica Charantia)
title_short Kesan antara indeks kematangan, suhu simpanan dan saiz buah terhadap masalah kecederaan dingin dan kualiti peria (Momordica Charantia)
title_full Kesan antara indeks kematangan, suhu simpanan dan saiz buah terhadap masalah kecederaan dingin dan kualiti peria (Momordica Charantia)
title_fullStr Kesan antara indeks kematangan, suhu simpanan dan saiz buah terhadap masalah kecederaan dingin dan kualiti peria (Momordica Charantia)
title_full_unstemmed Kesan antara indeks kematangan, suhu simpanan dan saiz buah terhadap masalah kecederaan dingin dan kualiti peria (Momordica Charantia)
title_sort kesan antara indeks kematangan, suhu simpanan dan saiz buah terhadap masalah kecederaan dingin dan kualiti peria (momordica charantia)
publishDate 2008
url https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/19414/1/Kesan%20antara%20indeks%20kematangan%20suhu%20simpanan%20dan%20saiz%20buah%20terhadap%20masalah%20kecederaan%20dingin%20dan%20kualiti%20peria.pdf
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/19414/
_version_ 1760229577917988864