Penggunaan kaedah penilaian sensori untuk meminimumkan penggunaan gula dan susu pekat manis dalam air kopi
Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti jumlah serbuk kopi, gula dan susu pekat manis yang biasa digunakan oleh penggemar kopi melalui kajian soal selidik. Kajian ini juga bertujuan untuk menentukan aras minimum penggunaan gula atau susu pekat manis dalam air kopi melalui kaedah penilaian sensori...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Academic Exercise |
Language: | English |
Published: |
2005
|
Subjects: | |
Online Access: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/6889/1/ae0000001315.pdf https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/6889/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Malaysia Sabah |
Language: | English |
id |
my.ums.eprints.6889 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.ums.eprints.68892017-10-17T05:42:10Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/6889/ Penggunaan kaedah penilaian sensori untuk meminimumkan penggunaan gula dan susu pekat manis dalam air kopi Khor, Lee Suh TX341-641 Nutrition. Foods and food supply Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti jumlah serbuk kopi, gula dan susu pekat manis yang biasa digunakan oleh penggemar kopi melalui kajian soal selidik. Kajian ini juga bertujuan untuk menentukan aras minimum penggunaan gula atau susu pekat manis dalam air kopi melalui kaedah penilaian sensori (Ujian Perbandingan Berganda). Perbandingan empat jenama serbuk kopi campuran yang mempunyai kandungan biji kopi yang berbeza juga dijalankan dengan ujian skala hedonik. Ini adalah bertujuan untuk menguji kesesuaian gula minima yang ditambahkan ke dalam air kopi (kopi '0'). Didapati bahawa purata min bagi serbuk kopi, gula dan susu pekat manis masing-masing ialah 7.08g±3.33, 14.37g±4.76 and 29.74g±9.05. Purata min gula dan susu pekat manis yang diperolehi telah diguna sebagai satu kepekatan rujukan (‘R'). Didapati bahawa keputusan menunjukkan tiada perbezaan signifikan (p>0.05) antara kepekatan gula 'R' (0.07000 g/ml) dengan 0.06875 g/ml dan min±sisihan piawai adalah 4.64±1.05 dalam air kopi 'C'. Manakala bagi air kopi 'susu' pula menunjukkan tiada perbezaan signifikan (p>0.05) antara kepekatan susu pekat manis 'R' (0.15000 g/ml) dengan 0.14750 g/ml dan min±sisihan piawai adalah 4.58±0.95. Daripada keputusan ujian skala hedonik, Cap Kapal Terbang memperolehi min yang paling tinggi dalam kesemua atribut. Secara kesimpulannya, kepekatan gula atau susu pekat manis yang paling minima di samping tidak mempengaruhi kesedapan air kopi '0' dan kopi 'susu' masing-masing ialah 0.06875 g/ml (6.88%) dan 0.14750 g/ml (14.75%). 2005 Academic Exercise NonPeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/6889/1/ae0000001315.pdf Khor, Lee Suh (2005) Penggunaan kaedah penilaian sensori untuk meminimumkan penggunaan gula dan susu pekat manis dalam air kopi. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished) |
institution |
Universiti Malaysia Sabah |
building |
UMS Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Malaysia Sabah |
content_source |
UMS Institutional Repository |
url_provider |
http://eprints.ums.edu.my/ |
language |
English |
topic |
TX341-641 Nutrition. Foods and food supply |
spellingShingle |
TX341-641 Nutrition. Foods and food supply Khor, Lee Suh Penggunaan kaedah penilaian sensori untuk meminimumkan penggunaan gula dan susu pekat manis dalam air kopi |
description |
Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti jumlah serbuk kopi, gula dan susu pekat manis yang biasa digunakan oleh penggemar kopi melalui kajian soal selidik. Kajian ini juga bertujuan untuk menentukan aras minimum penggunaan gula atau susu pekat manis dalam air kopi melalui kaedah penilaian sensori (Ujian Perbandingan Berganda). Perbandingan empat jenama serbuk kopi campuran yang mempunyai kandungan biji kopi yang berbeza juga dijalankan dengan ujian skala hedonik. Ini adalah bertujuan untuk menguji kesesuaian gula minima yang ditambahkan ke dalam air kopi (kopi '0'). Didapati bahawa purata min bagi serbuk kopi, gula dan susu pekat manis masing-masing ialah 7.08g±3.33, 14.37g±4.76 and 29.74g±9.05. Purata min gula dan susu pekat manis yang diperolehi telah diguna sebagai satu kepekatan rujukan (‘R'). Didapati bahawa keputusan menunjukkan tiada perbezaan signifikan (p>0.05) antara kepekatan gula 'R' (0.07000 g/ml) dengan 0.06875 g/ml dan min±sisihan piawai adalah 4.64±1.05 dalam air kopi 'C'. Manakala bagi air kopi 'susu' pula menunjukkan tiada perbezaan signifikan (p>0.05) antara kepekatan susu pekat manis 'R' (0.15000 g/ml) dengan 0.14750 g/ml dan min±sisihan piawai adalah 4.58±0.95. Daripada keputusan ujian skala hedonik, Cap Kapal Terbang memperolehi min yang paling tinggi dalam kesemua atribut. Secara kesimpulannya, kepekatan gula atau susu pekat manis yang paling minima di samping tidak mempengaruhi kesedapan air kopi '0' dan kopi 'susu' masing-masing ialah 0.06875 g/ml (6.88%) dan 0.14750 g/ml (14.75%). |
format |
Academic Exercise |
author |
Khor, Lee Suh |
author_facet |
Khor, Lee Suh |
author_sort |
Khor, Lee Suh |
title |
Penggunaan kaedah penilaian sensori untuk meminimumkan
penggunaan gula dan susu pekat manis dalam air kopi |
title_short |
Penggunaan kaedah penilaian sensori untuk meminimumkan
penggunaan gula dan susu pekat manis dalam air kopi |
title_full |
Penggunaan kaedah penilaian sensori untuk meminimumkan
penggunaan gula dan susu pekat manis dalam air kopi |
title_fullStr |
Penggunaan kaedah penilaian sensori untuk meminimumkan
penggunaan gula dan susu pekat manis dalam air kopi |
title_full_unstemmed |
Penggunaan kaedah penilaian sensori untuk meminimumkan
penggunaan gula dan susu pekat manis dalam air kopi |
title_sort |
penggunaan kaedah penilaian sensori untuk meminimumkan
penggunaan gula dan susu pekat manis dalam air kopi |
publishDate |
2005 |
url |
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/6889/1/ae0000001315.pdf https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/6889/ |
_version_ |
1760229235226574848 |