Jintan Bukan Sekadar Rempah Masakan
Masyarakat di Malaysia terutama kaum Melayu terkenal dengan penggunaan pelbagai rempah ratus dalam masakan mereka. Antara rempah ratus yang sering digunakan ialah Jintan. Terdapal empat jenis yang biasa digunakan, iaitu jintan, jintan hitam, jintan putih dan jintan manis. Jintan alau nama sai...
Saved in:
Main Authors: | , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Dewan Bahasa dan Pustaka
2012
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.usm.my/40828/1/Pages_from_JINTAN_BUKAN_SEKADAR_REMPAH_MASAKAN_MAC_2012.pdf http://eprints.usm.my/40828/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Sains Malaysia |
Language: | English |
Summary: | Masyarakat di Malaysia terutama kaum Melayu terkenal
dengan penggunaan pelbagai rempah
ratus dalam masakan mereka. Antara
rempah ratus yang sering digunakan
ialah Jintan. Terdapal empat jenis yang
biasa digunakan, iaitu jintan, jintan
hitam, jintan putih dan jintan manis.
Jintan alau nama saintifiknya
Carum carvi L. sejenis pokok herba
yang tumbuh liar di tanah tinggi
Pokok ini tumbuhan asli di Eropah dan
Asia. Biji jintan secara tradisionalnya
digunakan untuk merawat demam
panas, masalah pembuangan air
besar, kembung angin, sakit kepala,
diurelik, sawan dan selesema. |
---|