Jintan Bukan Sekadar Rempah Masakan

Masyarakat di Malaysia terutama kaum Melayu terkenal dengan penggunaan pelbagai rempah ratus dalam masakan mereka. Antara rempah ratus yang sering digunakan ialah Jintan. Terdapal empat jenis yang biasa digunakan, iaitu jintan, jintan hitam, jintan putih dan jintan manis. Jintan alau nama sai...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Hamzah, Nurraihana, Azmi, Norfarizan Hanoon Noor
Format: Article
Language:English
Published: Dewan Bahasa dan Pustaka 2012
Subjects:
Online Access:http://eprints.usm.my/40828/1/Pages_from_JINTAN_BUKAN_SEKADAR_REMPAH_MASAKAN_MAC_2012.pdf
http://eprints.usm.my/40828/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Sains Malaysia
Language: English
Description
Summary:Masyarakat di Malaysia terutama kaum Melayu terkenal dengan penggunaan pelbagai rempah ratus dalam masakan mereka. Antara rempah ratus yang sering digunakan ialah Jintan. Terdapal empat jenis yang biasa digunakan, iaitu jintan, jintan hitam, jintan putih dan jintan manis. Jintan alau nama saintifiknya Carum carvi L. sejenis pokok herba yang tumbuh liar di tanah tinggi Pokok ini tumbuhan asli di Eropah dan Asia. Biji jintan secara tradisionalnya digunakan untuk merawat demam panas, masalah pembuangan air besar, kembung angin, sakit kepala, diurelik, sawan dan selesema.