Jintan Bukan Sekadar Rempah Masakan

Masyarakat di Malaysia terutama kaum Melayu terkenal dengan penggunaan pelbagai rempah ratus dalam masakan mereka. Antara rempah ratus yang sering digunakan ialah Jintan. Terdapal empat jenis yang biasa digunakan, iaitu jintan, jintan hitam, jintan putih dan jintan manis. Jintan alau nama sai...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Hamzah, Nurraihana, Azmi, Norfarizan Hanoon Noor
Format: Article
Language:English
Published: Dewan Bahasa dan Pustaka 2012
Subjects:
Online Access:http://eprints.usm.my/40828/1/Pages_from_JINTAN_BUKAN_SEKADAR_REMPAH_MASAKAN_MAC_2012.pdf
http://eprints.usm.my/40828/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Sains Malaysia
Language: English
id my.usm.eprints.40828
record_format eprints
spelling my.usm.eprints.40828 http://eprints.usm.my/40828/ Jintan Bukan Sekadar Rempah Masakan Hamzah, Nurraihana Azmi, Norfarizan Hanoon Noor RA Public aspects of medicine Masyarakat di Malaysia terutama kaum Melayu terkenal dengan penggunaan pelbagai rempah ratus dalam masakan mereka. Antara rempah ratus yang sering digunakan ialah Jintan. Terdapal empat jenis yang biasa digunakan, iaitu jintan, jintan hitam, jintan putih dan jintan manis. Jintan alau nama saintifiknya Carum carvi L. sejenis pokok herba yang tumbuh liar di tanah tinggi Pokok ini tumbuhan asli di Eropah dan Asia. Biji jintan secara tradisionalnya digunakan untuk merawat demam panas, masalah pembuangan air besar, kembung angin, sakit kepala, diurelik, sawan dan selesema. Dewan Bahasa dan Pustaka 2012-03 Article PeerReviewed application/pdf en http://eprints.usm.my/40828/1/Pages_from_JINTAN_BUKAN_SEKADAR_REMPAH_MASAKAN_MAC_2012.pdf Hamzah, Nurraihana and Azmi, Norfarizan Hanoon Noor (2012) Jintan Bukan Sekadar Rempah Masakan. Dewan Kosmik: Majalah Sains & Teknologi. p. 15. ISSN 0128-6579
institution Universiti Sains Malaysia
building Hamzah Sendut Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Sains Malaysia
content_source USM Institutional Repository
url_provider http://eprints.usm.my/
language English
topic RA Public aspects of medicine
spellingShingle RA Public aspects of medicine
Hamzah, Nurraihana
Azmi, Norfarizan Hanoon Noor
Jintan Bukan Sekadar Rempah Masakan
description Masyarakat di Malaysia terutama kaum Melayu terkenal dengan penggunaan pelbagai rempah ratus dalam masakan mereka. Antara rempah ratus yang sering digunakan ialah Jintan. Terdapal empat jenis yang biasa digunakan, iaitu jintan, jintan hitam, jintan putih dan jintan manis. Jintan alau nama saintifiknya Carum carvi L. sejenis pokok herba yang tumbuh liar di tanah tinggi Pokok ini tumbuhan asli di Eropah dan Asia. Biji jintan secara tradisionalnya digunakan untuk merawat demam panas, masalah pembuangan air besar, kembung angin, sakit kepala, diurelik, sawan dan selesema.
format Article
author Hamzah, Nurraihana
Azmi, Norfarizan Hanoon Noor
author_facet Hamzah, Nurraihana
Azmi, Norfarizan Hanoon Noor
author_sort Hamzah, Nurraihana
title Jintan Bukan Sekadar Rempah Masakan
title_short Jintan Bukan Sekadar Rempah Masakan
title_full Jintan Bukan Sekadar Rempah Masakan
title_fullStr Jintan Bukan Sekadar Rempah Masakan
title_full_unstemmed Jintan Bukan Sekadar Rempah Masakan
title_sort jintan bukan sekadar rempah masakan
publisher Dewan Bahasa dan Pustaka
publishDate 2012
url http://eprints.usm.my/40828/1/Pages_from_JINTAN_BUKAN_SEKADAR_REMPAH_MASAKAN_MAC_2012.pdf
http://eprints.usm.my/40828/
_version_ 1643710050839035904