Pembangunan Ekosistem Internet of Things (IoT)dalam Industri Gula Apong Sarawak
GULA apong, produk unik Sarawak, adalah sejenis gula yang dihasilkan daripada air nira nipah. Pokok nipah tumbuh secara semula jadi dan banyak didapati di hutan bakau sepanjang kawasan pantai di seluruh Sarawak. Cara pembuatan tradisional dengan rasanya yang istimewa menjadikan produk gula apong se...
Saved in:
Main Authors: | , , |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Book Chapter |
Language: | English |
Published: |
Institut Terjemahan dan Buku Malaysia Berhad
2023
|
Subjects: | |
Online Access: | http://ir.unimas.my/id/eprint/44002/2/Pembangunan%20Ekosistem.pdf http://ir.unimas.my/id/eprint/44002/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Malaysia Sarawak |
Language: | English |
Summary: | GULA apong, produk unik Sarawak, adalah sejenis gula yang dihasilkan daripada air nira nipah. Pokok nipah tumbuh secara semula jadi dan banyak didapati di hutan bakau sepanjang kawasan pantai di seluruh Sarawak.
Cara pembuatan tradisional dengan rasanya yang istimewa menjadikan produk gula apong semakin dikenali di seluruh Malaysia. Ianya banyak digunakan dalam penyediaan makanan dan minuman seperti aiskrim, teh susu, kuih tradisional
tempatan seperti celorot, penyaram dan lain-lain lagi. Kini, gula apong bukan sahaja mendapat tempat dalam pasaran domestik malah juga global seperti Arab Saudi, Brunei, Singapura, Eropah dan Jepun. Industri gula apong dilihat
mampu menyokong ekonomi tempatan dalam menyediakan mata pencarian kepada komuniti luar bandar dan kawasan pantai di Sarawak serta menjadikan produk gula apong sebagai tarikan pelancong (Natasha Jee, 2022). |
---|