Pembangunan Ekosistem Internet of Things (IoT)dalam Industri Gula Apong Sarawak
GULA apong, produk unik Sarawak, adalah sejenis gula yang dihasilkan daripada air nira nipah. Pokok nipah tumbuh secara semula jadi dan banyak didapati di hutan bakau sepanjang kawasan pantai di seluruh Sarawak. Cara pembuatan tradisional dengan rasanya yang istimewa menjadikan produk gula apong se...
Saved in:
Main Authors: | , , |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Book Chapter |
Language: | English |
Published: |
Institut Terjemahan dan Buku Malaysia Berhad
2023
|
Subjects: | |
Online Access: | http://ir.unimas.my/id/eprint/44002/2/Pembangunan%20Ekosistem.pdf http://ir.unimas.my/id/eprint/44002/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Malaysia Sarawak |
Language: | English |
id |
my.unimas.ir.44002 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.unimas.ir.440022024-01-04T07:44:11Z http://ir.unimas.my/id/eprint/44002/ Pembangunan Ekosistem Internet of Things (IoT)dalam Industri Gula Apong Sarawak Shafrida, Sahrani@Sahran Dyg Norkhairunnisa, Abang Zaidel Mohamad Hanif, Md Saad H Social Sciences (General) JA Political science (General) T Technology (General) GULA apong, produk unik Sarawak, adalah sejenis gula yang dihasilkan daripada air nira nipah. Pokok nipah tumbuh secara semula jadi dan banyak didapati di hutan bakau sepanjang kawasan pantai di seluruh Sarawak. Cara pembuatan tradisional dengan rasanya yang istimewa menjadikan produk gula apong semakin dikenali di seluruh Malaysia. Ianya banyak digunakan dalam penyediaan makanan dan minuman seperti aiskrim, teh susu, kuih tradisional tempatan seperti celorot, penyaram dan lain-lain lagi. Kini, gula apong bukan sahaja mendapat tempat dalam pasaran domestik malah juga global seperti Arab Saudi, Brunei, Singapura, Eropah dan Jepun. Industri gula apong dilihat mampu menyokong ekonomi tempatan dalam menyediakan mata pencarian kepada komuniti luar bandar dan kawasan pantai di Sarawak serta menjadikan produk gula apong sebagai tarikan pelancong (Natasha Jee, 2022). Institut Terjemahan dan Buku Malaysia Berhad Azmul Fahimi, Kamaruzaman Mohamad Zulfazdlee, Abul Hassan Ashari 2023-12 Book Chapter PeerReviewed text en http://ir.unimas.my/id/eprint/44002/2/Pembangunan%20Ekosistem.pdf Shafrida, Sahrani@Sahran and Dyg Norkhairunnisa, Abang Zaidel and Mohamad Hanif, Md Saad (2023) Pembangunan Ekosistem Internet of Things (IoT)dalam Industri Gula Apong Sarawak. In: RAMPAI KENYALANG : PERADABAN MASYARAKAT ISLAM SARAWAK. Institut Terjemahan dan Buku Malaysia Berhad, Kuala Lumpur, Malaysia, pp. 159-178. ISBN 978-967-460-988-7 |
institution |
Universiti Malaysia Sarawak |
building |
Centre for Academic Information Services (CAIS) |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Malaysia Sarawak |
content_source |
UNIMAS Institutional Repository |
url_provider |
http://ir.unimas.my/ |
language |
English |
topic |
H Social Sciences (General) JA Political science (General) T Technology (General) |
spellingShingle |
H Social Sciences (General) JA Political science (General) T Technology (General) Shafrida, Sahrani@Sahran Dyg Norkhairunnisa, Abang Zaidel Mohamad Hanif, Md Saad Pembangunan Ekosistem Internet of Things (IoT)dalam Industri Gula Apong Sarawak |
description |
GULA apong, produk unik Sarawak, adalah sejenis gula yang dihasilkan daripada air nira nipah. Pokok nipah tumbuh secara semula jadi dan banyak didapati di hutan bakau sepanjang kawasan pantai di seluruh Sarawak.
Cara pembuatan tradisional dengan rasanya yang istimewa menjadikan produk gula apong semakin dikenali di seluruh Malaysia. Ianya banyak digunakan dalam penyediaan makanan dan minuman seperti aiskrim, teh susu, kuih tradisional
tempatan seperti celorot, penyaram dan lain-lain lagi. Kini, gula apong bukan sahaja mendapat tempat dalam pasaran domestik malah juga global seperti Arab Saudi, Brunei, Singapura, Eropah dan Jepun. Industri gula apong dilihat
mampu menyokong ekonomi tempatan dalam menyediakan mata pencarian kepada komuniti luar bandar dan kawasan pantai di Sarawak serta menjadikan produk gula apong sebagai tarikan pelancong (Natasha Jee, 2022). |
author2 |
Azmul Fahimi, Kamaruzaman |
author_facet |
Azmul Fahimi, Kamaruzaman Shafrida, Sahrani@Sahran Dyg Norkhairunnisa, Abang Zaidel Mohamad Hanif, Md Saad |
format |
Book Chapter |
author |
Shafrida, Sahrani@Sahran Dyg Norkhairunnisa, Abang Zaidel Mohamad Hanif, Md Saad |
author_sort |
Shafrida, Sahrani@Sahran |
title |
Pembangunan Ekosistem Internet of Things (IoT)dalam Industri Gula Apong Sarawak |
title_short |
Pembangunan Ekosistem Internet of Things (IoT)dalam Industri Gula Apong Sarawak |
title_full |
Pembangunan Ekosistem Internet of Things (IoT)dalam Industri Gula Apong Sarawak |
title_fullStr |
Pembangunan Ekosistem Internet of Things (IoT)dalam Industri Gula Apong Sarawak |
title_full_unstemmed |
Pembangunan Ekosistem Internet of Things (IoT)dalam Industri Gula Apong Sarawak |
title_sort |
pembangunan ekosistem internet of things (iot)dalam industri gula apong sarawak |
publisher |
Institut Terjemahan dan Buku Malaysia Berhad |
publishDate |
2023 |
url |
http://ir.unimas.my/id/eprint/44002/2/Pembangunan%20Ekosistem.pdf http://ir.unimas.my/id/eprint/44002/ |
_version_ |
1787519572325171200 |