Masakan tradisional dan komposisi nutrien ikan air tawar di Homestay Kg Batu Ring, Beng, Lenggong, Perak; untuk pembangunan dan kesejahteraan pelancongan lestari
Konsep pembangunan pelancongan lestari menekankan keprihatinan penggunaan sumber, iaitu pemuliharaan sumber budaya (termasuk warisan) dan alam sekitar (Wanhill, 1997; Mowrorth dan Munt 1998). Makanan tradisonal sesebuah tempat, negeri atau negara merupakan sumber warisan yang seharusnya dipeliha...
Saved in:
Main Authors: | , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
ementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Malaysia
2012
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.usm.my/35749/1/norfarizan_jurnal_pengguna_malaysia_%281%29.pdf http://eprints.usm.my/35749/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Sains Malaysia |
Language: | English |
Summary: | Konsep pembangunan pelancongan lestari menekankan keprihatinan
penggunaan sumber, iaitu pemuliharaan sumber budaya (termasuk warisan)
dan alam sekitar (Wanhill, 1997; Mowrorth dan Munt 1998). Makanan
tradisonal sesebuah tempat, negeri atau negara merupakan sumber warisan
yang seharusnya dipelihara daripada satu generasi kepada generasi yang lain.
la juga seharusnya dipekenalkan kepada pe1ancong. Tambahan, apabila
berada di sesebuah destinasi pelancongan, setiap pelancong memerlukan
makanan dan minuman. Makanan dan minuman adalah salah satu elemen
yang penting bagi sesebuah destinasi pelancongan. Mengikut Farzad (2011),
salah satu faktor utama dalam pemilihan tempat pelancongan oleh pelancong
ialah makanan. Makanan tradisional atau tempatan memainkan peranan yang
penting dalam mempromosikan dan meningkatkan daya tarikan sesebuah
rantau atau tempat (Skinner, 2002; Van Westering; Poria dan Liapis, 2000) . |
---|