Masakan tradisional dan komposisi nutrien ikan air tawar di Homestay Kg Batu Ring, Beng, Lenggong, Perak; untuk pembangunan dan kesejahteraan pelancongan lestari

Konsep pembangunan pelancongan lestari menekankan keprihatinan penggunaan sumber, iaitu pemuliharaan sumber budaya (termasuk warisan) dan alam sekitar (Wanhill, 1997; Mowrorth dan Munt 1998). Makanan tradisonal sesebuah tempat, negeri atau negara merupakan sumber warisan yang seharusnya dipeliha...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Farhana, C.D., Norsuhana , A.H, Noor Azmi, Norfarizan Hanoon
Format: Article
Language:English
Published: ementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Malaysia 2012
Subjects:
Online Access:http://eprints.usm.my/35749/1/norfarizan_jurnal_pengguna_malaysia_%281%29.pdf
http://eprints.usm.my/35749/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Sains Malaysia
Language: English
id my.usm.eprints.35749
record_format eprints
spelling my.usm.eprints.35749 http://eprints.usm.my/35749/ Masakan tradisional dan komposisi nutrien ikan air tawar di Homestay Kg Batu Ring, Beng, Lenggong, Perak; untuk pembangunan dan kesejahteraan pelancongan lestari Farhana, C.D. Norsuhana , A.H Noor Azmi, Norfarizan Hanoon HC79 Special topics-Including air pollution, automation,consumer demand, famines, flow of funds,etc. RA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine Konsep pembangunan pelancongan lestari menekankan keprihatinan penggunaan sumber, iaitu pemuliharaan sumber budaya (termasuk warisan) dan alam sekitar (Wanhill, 1997; Mowrorth dan Munt 1998). Makanan tradisonal sesebuah tempat, negeri atau negara merupakan sumber warisan yang seharusnya dipelihara daripada satu generasi kepada generasi yang lain. la juga seharusnya dipekenalkan kepada pe1ancong. Tambahan, apabila berada di sesebuah destinasi pelancongan, setiap pelancong memerlukan makanan dan minuman. Makanan dan minuman adalah salah satu elemen yang penting bagi sesebuah destinasi pelancongan. Mengikut Farzad (2011), salah satu faktor utama dalam pemilihan tempat pelancongan oleh pelancong ialah makanan. Makanan tradisional atau tempatan memainkan peranan yang penting dalam mempromosikan dan meningkatkan daya tarikan sesebuah rantau atau tempat (Skinner, 2002; Van Westering; Poria dan Liapis, 2000) . ementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Malaysia 2012 Article PeerReviewed application/pdf en http://eprints.usm.my/35749/1/norfarizan_jurnal_pengguna_malaysia_%281%29.pdf Farhana, C.D. and Norsuhana , A.H and Noor Azmi, Norfarizan Hanoon (2012) Masakan tradisional dan komposisi nutrien ikan air tawar di Homestay Kg Batu Ring, Beng, Lenggong, Perak; untuk pembangunan dan kesejahteraan pelancongan lestari. Jurnal Pengguna Malaysia, 19. pp. 104-124. ISSN 1511 998X
institution Universiti Sains Malaysia
building Hamzah Sendut Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Sains Malaysia
content_source USM Institutional Repository
url_provider http://eprints.usm.my/
language English
topic HC79 Special topics-Including air pollution, automation,consumer demand, famines, flow of funds,etc.
RA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine
spellingShingle HC79 Special topics-Including air pollution, automation,consumer demand, famines, flow of funds,etc.
RA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine
Farhana, C.D.
Norsuhana , A.H
Noor Azmi, Norfarizan Hanoon
Masakan tradisional dan komposisi nutrien ikan air tawar di Homestay Kg Batu Ring, Beng, Lenggong, Perak; untuk pembangunan dan kesejahteraan pelancongan lestari
description Konsep pembangunan pelancongan lestari menekankan keprihatinan penggunaan sumber, iaitu pemuliharaan sumber budaya (termasuk warisan) dan alam sekitar (Wanhill, 1997; Mowrorth dan Munt 1998). Makanan tradisonal sesebuah tempat, negeri atau negara merupakan sumber warisan yang seharusnya dipelihara daripada satu generasi kepada generasi yang lain. la juga seharusnya dipekenalkan kepada pe1ancong. Tambahan, apabila berada di sesebuah destinasi pelancongan, setiap pelancong memerlukan makanan dan minuman. Makanan dan minuman adalah salah satu elemen yang penting bagi sesebuah destinasi pelancongan. Mengikut Farzad (2011), salah satu faktor utama dalam pemilihan tempat pelancongan oleh pelancong ialah makanan. Makanan tradisional atau tempatan memainkan peranan yang penting dalam mempromosikan dan meningkatkan daya tarikan sesebuah rantau atau tempat (Skinner, 2002; Van Westering; Poria dan Liapis, 2000) .
format Article
author Farhana, C.D.
Norsuhana , A.H
Noor Azmi, Norfarizan Hanoon
author_facet Farhana, C.D.
Norsuhana , A.H
Noor Azmi, Norfarizan Hanoon
author_sort Farhana, C.D.
title Masakan tradisional dan komposisi nutrien ikan air tawar di Homestay Kg Batu Ring, Beng, Lenggong, Perak; untuk pembangunan dan kesejahteraan pelancongan lestari
title_short Masakan tradisional dan komposisi nutrien ikan air tawar di Homestay Kg Batu Ring, Beng, Lenggong, Perak; untuk pembangunan dan kesejahteraan pelancongan lestari
title_full Masakan tradisional dan komposisi nutrien ikan air tawar di Homestay Kg Batu Ring, Beng, Lenggong, Perak; untuk pembangunan dan kesejahteraan pelancongan lestari
title_fullStr Masakan tradisional dan komposisi nutrien ikan air tawar di Homestay Kg Batu Ring, Beng, Lenggong, Perak; untuk pembangunan dan kesejahteraan pelancongan lestari
title_full_unstemmed Masakan tradisional dan komposisi nutrien ikan air tawar di Homestay Kg Batu Ring, Beng, Lenggong, Perak; untuk pembangunan dan kesejahteraan pelancongan lestari
title_sort masakan tradisional dan komposisi nutrien ikan air tawar di homestay kg batu ring, beng, lenggong, perak; untuk pembangunan dan kesejahteraan pelancongan lestari
publisher ementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Malaysia
publishDate 2012
url http://eprints.usm.my/35749/1/norfarizan_jurnal_pengguna_malaysia_%281%29.pdf
http://eprints.usm.my/35749/
_version_ 1643708585421570048