Masakan tradisional dan komposisi nutrien ikan air tawar di Homestay Kg Batu Ring, Beng, Lenggong, Perak; untuk pembangunan dan kesejahteraan pelancongan lestari
Konsep pembangunan pelancongan lestari menekankan keprihatinan penggunaan sumber, iaitu pemuliharaan sumber budaya (termasuk warisan) dan alam sekitar (Wanhill, 1997; Mowrorth dan Munt 1998). Makanan tradisonal sesebuah tempat, negeri atau negara merupakan sumber warisan yang seharusnya dipeliha...
Saved in:
Main Authors: | , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
ementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Malaysia
2012
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.usm.my/35749/1/norfarizan_jurnal_pengguna_malaysia_%281%29.pdf http://eprints.usm.my/35749/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Institution: | Universiti Sains Malaysia |
Language: | English |
id |
my.usm.eprints.35749 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.usm.eprints.35749 http://eprints.usm.my/35749/ Masakan tradisional dan komposisi nutrien ikan air tawar di Homestay Kg Batu Ring, Beng, Lenggong, Perak; untuk pembangunan dan kesejahteraan pelancongan lestari Farhana, C.D. Norsuhana , A.H Noor Azmi, Norfarizan Hanoon HC79 Special topics-Including air pollution, automation,consumer demand, famines, flow of funds,etc. RA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine Konsep pembangunan pelancongan lestari menekankan keprihatinan penggunaan sumber, iaitu pemuliharaan sumber budaya (termasuk warisan) dan alam sekitar (Wanhill, 1997; Mowrorth dan Munt 1998). Makanan tradisonal sesebuah tempat, negeri atau negara merupakan sumber warisan yang seharusnya dipelihara daripada satu generasi kepada generasi yang lain. la juga seharusnya dipekenalkan kepada pe1ancong. Tambahan, apabila berada di sesebuah destinasi pelancongan, setiap pelancong memerlukan makanan dan minuman. Makanan dan minuman adalah salah satu elemen yang penting bagi sesebuah destinasi pelancongan. Mengikut Farzad (2011), salah satu faktor utama dalam pemilihan tempat pelancongan oleh pelancong ialah makanan. Makanan tradisional atau tempatan memainkan peranan yang penting dalam mempromosikan dan meningkatkan daya tarikan sesebuah rantau atau tempat (Skinner, 2002; Van Westering; Poria dan Liapis, 2000) . ementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Malaysia 2012 Article PeerReviewed application/pdf en http://eprints.usm.my/35749/1/norfarizan_jurnal_pengguna_malaysia_%281%29.pdf Farhana, C.D. and Norsuhana , A.H and Noor Azmi, Norfarizan Hanoon (2012) Masakan tradisional dan komposisi nutrien ikan air tawar di Homestay Kg Batu Ring, Beng, Lenggong, Perak; untuk pembangunan dan kesejahteraan pelancongan lestari. Jurnal Pengguna Malaysia, 19. pp. 104-124. ISSN 1511 998X |
institution |
Universiti Sains Malaysia |
building |
Hamzah Sendut Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Sains Malaysia |
content_source |
USM Institutional Repository |
url_provider |
http://eprints.usm.my/ |
language |
English |
topic |
HC79 Special topics-Including air pollution, automation,consumer demand, famines, flow of funds,etc. RA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine |
spellingShingle |
HC79 Special topics-Including air pollution, automation,consumer demand, famines, flow of funds,etc. RA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine Farhana, C.D. Norsuhana , A.H Noor Azmi, Norfarizan Hanoon Masakan tradisional dan komposisi nutrien ikan air tawar di Homestay Kg Batu Ring, Beng, Lenggong, Perak; untuk pembangunan dan kesejahteraan pelancongan lestari |
description |
Konsep pembangunan pelancongan lestari menekankan keprihatinan
penggunaan sumber, iaitu pemuliharaan sumber budaya (termasuk warisan)
dan alam sekitar (Wanhill, 1997; Mowrorth dan Munt 1998). Makanan
tradisonal sesebuah tempat, negeri atau negara merupakan sumber warisan
yang seharusnya dipelihara daripada satu generasi kepada generasi yang lain.
la juga seharusnya dipekenalkan kepada pe1ancong. Tambahan, apabila
berada di sesebuah destinasi pelancongan, setiap pelancong memerlukan
makanan dan minuman. Makanan dan minuman adalah salah satu elemen
yang penting bagi sesebuah destinasi pelancongan. Mengikut Farzad (2011),
salah satu faktor utama dalam pemilihan tempat pelancongan oleh pelancong
ialah makanan. Makanan tradisional atau tempatan memainkan peranan yang
penting dalam mempromosikan dan meningkatkan daya tarikan sesebuah
rantau atau tempat (Skinner, 2002; Van Westering; Poria dan Liapis, 2000) . |
format |
Article |
author |
Farhana, C.D. Norsuhana , A.H Noor Azmi, Norfarizan Hanoon |
author_facet |
Farhana, C.D. Norsuhana , A.H Noor Azmi, Norfarizan Hanoon |
author_sort |
Farhana, C.D. |
title |
Masakan tradisional dan komposisi nutrien ikan air tawar di Homestay Kg Batu Ring, Beng, Lenggong, Perak; untuk pembangunan dan kesejahteraan pelancongan lestari |
title_short |
Masakan tradisional dan komposisi nutrien ikan air tawar di Homestay Kg Batu Ring, Beng, Lenggong, Perak; untuk pembangunan dan kesejahteraan pelancongan lestari |
title_full |
Masakan tradisional dan komposisi nutrien ikan air tawar di Homestay Kg Batu Ring, Beng, Lenggong, Perak; untuk pembangunan dan kesejahteraan pelancongan lestari |
title_fullStr |
Masakan tradisional dan komposisi nutrien ikan air tawar di Homestay Kg Batu Ring, Beng, Lenggong, Perak; untuk pembangunan dan kesejahteraan pelancongan lestari |
title_full_unstemmed |
Masakan tradisional dan komposisi nutrien ikan air tawar di Homestay Kg Batu Ring, Beng, Lenggong, Perak; untuk pembangunan dan kesejahteraan pelancongan lestari |
title_sort |
masakan tradisional dan komposisi nutrien ikan air tawar di homestay kg batu ring, beng, lenggong, perak; untuk pembangunan dan kesejahteraan pelancongan lestari |
publisher |
ementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Malaysia |
publishDate |
2012 |
url |
http://eprints.usm.my/35749/1/norfarizan_jurnal_pengguna_malaysia_%281%29.pdf http://eprints.usm.my/35749/ |
_version_ |
1643708585421570048 |