Kesan kefahaman modul program latihan pengendali makanan (LPM) ke atas pengendali makanan di negeri Kedah

Kajian ini dijalankan untuk mengenal pasti profil, tahap, hubungan dan perbezaan bagi pemboleh ubah nilai murni dan dimensinya, kefahaman dan kesedaran dalam aspek kebersihan makanan, diri dan premis perniagaan terhadap pengendali makanan di negeri Kedah. Reka bentuk penyelidikan ini menggunakan kae...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Ishak, Noor Azniza, Mustaffa, Jamaludin, Ab Hamid, Kamal, Shaari, Azemi, Hamzah, Mohd Hilmi
Format: Monograph
Language:English
English
Published: Universiti Utara Malaysia 2012
Subjects:
Online Access:http://repo.uum.edu.my/7294/1/ke.pdf
http://repo.uum.edu.my/7294/4/1.NOOR%20AZNIZA%20ISHAK.pdf
http://repo.uum.edu.my/7294/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Institution: Universiti Utara Malaysia
Language: English
English
id my.uum.repo.7294
record_format eprints
spelling my.uum.repo.72942014-07-06T01:20:46Z http://repo.uum.edu.my/7294/ Kesan kefahaman modul program latihan pengendali makanan (LPM) ke atas pengendali makanan di negeri Kedah Ishak, Noor Azniza Mustaffa, Jamaludin Ab Hamid, Kamal Shaari, Azemi Hamzah, Mohd Hilmi HD28 Management. Industrial Management Kajian ini dijalankan untuk mengenal pasti profil, tahap, hubungan dan perbezaan bagi pemboleh ubah nilai murni dan dimensinya, kefahaman dan kesedaran dalam aspek kebersihan makanan, diri dan premis perniagaan terhadap pengendali makanan di negeri Kedah. Reka bentuk penyelidikan ini menggunakan kaedah tinjauan di mana sampel yang diambil sebanyak 400 orang responden yang terdiri daripada pengendali makanan di negeri Kedah.Dapatan kajian menunjukkan dari segi tahap nilai murni pengendali makanan berada pada tahap yang sederhana. Manakala tahap kefahaman dan kesedaran pengendali makanan juga menunjukkan tahap yang tinggi.Ujian korelasi yang dilakukan untuk melihat hubungan antara nilai murni dengan kefahaman dan kesedaran tentang kesihatan menunjukkan terdapat hubungan antara nilai murni dengan kefahaman dan kesedaran tentang kesihatan. Namun begitu dari segi perbezaan sebelum dan selepas mengikuti kursus modul kesihatan menunjukkan nilai murni berada pada tahap yang sederhana baik dari segi sebelum mahupun selepas mengikuti kursus tersebut. Sebaliknya dari segi perbezaan sebelum dan selepas mengikuti modul tentang kesihatan dari segi kefahaman dan kesedaran menunjukkan terdapat peningkatan sebelum mengikuti kursus dan semakin ramai yang memahami selepas mengikuti kursus modul tersebut.Secara rumusannya dapatlah disimpulkan bahawa pihak kementerian haruslah peka dengan keadaan pengendali makanan di mana hasil dapatan kajian menunjukkan nilai murni yang diterapkan oleh pengendali makanan semasa menjalankan perniagaan mereka masih berada pada tahap yang sederhana.Jikalau dibiarkan ianya akan menyebabkan kerugian kepada premis perniagaan mereka kerana nilai murni merupakan salah satu faktor daya penarik pelanggan untuk ke premis perniagaan mereka. Universiti Utara Malaysia 2012 Monograph NonPeerReviewed application/pdf en http://repo.uum.edu.my/7294/1/ke.pdf application/pdf en http://repo.uum.edu.my/7294/4/1.NOOR%20AZNIZA%20ISHAK.pdf Ishak, Noor Azniza and Mustaffa, Jamaludin and Ab Hamid, Kamal and Shaari, Azemi and Hamzah, Mohd Hilmi (2012) Kesan kefahaman modul program latihan pengendali makanan (LPM) ke atas pengendali makanan di negeri Kedah. Project Report. Universiti Utara Malaysia. (Unpublished)
institution Universiti Utara Malaysia
building UUM Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Utara Malaysia
content_source UUM Institutionali Repository
url_provider http://repo.uum.edu.my/
language English
English
topic HD28 Management. Industrial Management
spellingShingle HD28 Management. Industrial Management
Ishak, Noor Azniza
Mustaffa, Jamaludin
Ab Hamid, Kamal
Shaari, Azemi
Hamzah, Mohd Hilmi
Kesan kefahaman modul program latihan pengendali makanan (LPM) ke atas pengendali makanan di negeri Kedah
description Kajian ini dijalankan untuk mengenal pasti profil, tahap, hubungan dan perbezaan bagi pemboleh ubah nilai murni dan dimensinya, kefahaman dan kesedaran dalam aspek kebersihan makanan, diri dan premis perniagaan terhadap pengendali makanan di negeri Kedah. Reka bentuk penyelidikan ini menggunakan kaedah tinjauan di mana sampel yang diambil sebanyak 400 orang responden yang terdiri daripada pengendali makanan di negeri Kedah.Dapatan kajian menunjukkan dari segi tahap nilai murni pengendali makanan berada pada tahap yang sederhana. Manakala tahap kefahaman dan kesedaran pengendali makanan juga menunjukkan tahap yang tinggi.Ujian korelasi yang dilakukan untuk melihat hubungan antara nilai murni dengan kefahaman dan kesedaran tentang kesihatan menunjukkan terdapat hubungan antara nilai murni dengan kefahaman dan kesedaran tentang kesihatan. Namun begitu dari segi perbezaan sebelum dan selepas mengikuti kursus modul kesihatan menunjukkan nilai murni berada pada tahap yang sederhana baik dari segi sebelum mahupun selepas mengikuti kursus tersebut. Sebaliknya dari segi perbezaan sebelum dan selepas mengikuti modul tentang kesihatan dari segi kefahaman dan kesedaran menunjukkan terdapat peningkatan sebelum mengikuti kursus dan semakin ramai yang memahami selepas mengikuti kursus modul tersebut.Secara rumusannya dapatlah disimpulkan bahawa pihak kementerian haruslah peka dengan keadaan pengendali makanan di mana hasil dapatan kajian menunjukkan nilai murni yang diterapkan oleh pengendali makanan semasa menjalankan perniagaan mereka masih berada pada tahap yang sederhana.Jikalau dibiarkan ianya akan menyebabkan kerugian kepada premis perniagaan mereka kerana nilai murni merupakan salah satu faktor daya penarik pelanggan untuk ke premis perniagaan mereka.
format Monograph
author Ishak, Noor Azniza
Mustaffa, Jamaludin
Ab Hamid, Kamal
Shaari, Azemi
Hamzah, Mohd Hilmi
author_facet Ishak, Noor Azniza
Mustaffa, Jamaludin
Ab Hamid, Kamal
Shaari, Azemi
Hamzah, Mohd Hilmi
author_sort Ishak, Noor Azniza
title Kesan kefahaman modul program latihan pengendali makanan (LPM) ke atas pengendali makanan di negeri Kedah
title_short Kesan kefahaman modul program latihan pengendali makanan (LPM) ke atas pengendali makanan di negeri Kedah
title_full Kesan kefahaman modul program latihan pengendali makanan (LPM) ke atas pengendali makanan di negeri Kedah
title_fullStr Kesan kefahaman modul program latihan pengendali makanan (LPM) ke atas pengendali makanan di negeri Kedah
title_full_unstemmed Kesan kefahaman modul program latihan pengendali makanan (LPM) ke atas pengendali makanan di negeri Kedah
title_sort kesan kefahaman modul program latihan pengendali makanan (lpm) ke atas pengendali makanan di negeri kedah
publisher Universiti Utara Malaysia
publishDate 2012
url http://repo.uum.edu.my/7294/1/ke.pdf
http://repo.uum.edu.my/7294/4/1.NOOR%20AZNIZA%20ISHAK.pdf
http://repo.uum.edu.my/7294/
_version_ 1644279499433443328